Verkooppunten
DirkLogo Hoogvliet

Waarom wordt voedsel eigenlijk bewerkt?

Bij TastyBasics geloven we in de kracht van onbewerkt voedsel. Onze filosofie is eigenlijk heel simpel: wij willen voedsel maken dat daadwerkelijk voedzaam is en waar je lichaam goed mee overweg kan. Dat doen wij door onze producten te maken op basis van ‘onbewerkte’ ingrediënten zoals noten, zaden, groenten en fruit. Dat klinkt niet heel bijzonder, maar dit is duidelijk niet de standaard in voedselindustrie. De vraag rijst: maar waarom wordt voedsel dan eigenlijk bewerkt?

Bewerken van grondstoffen

… wordt gedaan om een zo zuiver mogelijke voedingsstof in handen te krijgen waarmee producten met bepaalde eigenschappen keer op keer kunnen worden gemaakt. Fabrikanten en consumenten willen graag een product dat bijvoorbeeld knapperig of smeuïg is en ze willen keer op keer hetzelfde product. We zijn het niet meer gewend dat producten soms anders kunnen uitvallen. Vroeger was dat vrij normaal. Het seizoen of bijvoorbeeld het type graan kon het eindproduct beïnvloeden. Tegenwoordig zijn producten keer op keer uniform doordat de basisgrondstoffen nog nauwelijks variëren.

Isolatie van bepaalde voedingsstoffen

Landbouwproducten zoals bijvoorbeeld aardappels of graan worden zodanig bewerkt in de fabriek dat er pure zetmeel of witte bloem wordt verkregen. Technisch gesproken isoleert men bepaalde voedingsstoffen. De specifieke eigenschap van die voedingsstof kan je vervolgens versterkt laten terugkomen in een samengesteld product. Je zet al die losse voedingsstoffen weer in elkaar zodat je keer op keer precies hetzelfde eindproduct krijgt. Dat bewerken nadelen heeft voor onze gezondheid nemen we voor lief. Met bewerken gaan namelijk ook voedingsstoffen verloren en sommige voedingsstoffen komen juist overgeconcentreerd terug in het eindproduct. Je lichaam reageert daarop. In een graankorrel zitten koolhydraten, maar er zitten ook vezels en vitaminen in. Een gebalanceerde mix dus. Als je die uit elkaar haalt en slechts gedeeltelijk terug stopt in het eindproduct, dan mis je bijvoorbeeld de vezels en krijg je bovenmatig veel koolhydraten binnen.

Met zetmeel, suiker en vet kan je een product bepaalde eigenschappen geven. Laten we daar eens op inzoomen.

Zetmeel

Zetmeel in pure vorm, dat wordt verkregen uit bijvoorbeeld aardappels, maakt een product ‘crunchy’. Het is veel lastiger om een knapperig product te maken van een onbewerkt ingrediënt dan met pure zetmeel. In bijvoorbeeld een peulvrucht zit ook zetmeel, maar ook nuttige vezels en eiwitten. Maar die laatste twee elementen zitten in de weg als je een koekje, cracker of paneelmeel knapperig wilt maken. Deze storende elementen worden er dus uitgehaald, terwijl het wel super waardevolle voedingstoffen zijn.

Suiker

Suiker kan voordelig worden gewonnen uit hoogproductieve suikerbieten. Deze suikerbieten zijn zo veredeld dat ze heel effectief zonlicht omzetten in suikers. Om deze suikers te winnen wordt de biet massaal bewerkt in grote fabrieken. Zo krijg je veel suiker tegen lage kosten. Per calorie is zoetigheid uit fruit wel 20x duurder dan suiker uit bieten. In suiker zit echter geen voedingswaarde, maar de prijs van producten met suiker is superlaag en suiker maakt producten uiteraard lekker zoet. We zijn inmiddels collectief verslingerd aan zoete smaken. Fabrikanten weten dat mensen evolutionair gezien van zoet houden en dus voegen ze het graag toe.

Vet

Vet heeft veel calorieën per gram. Calorierijk eten is lekker, dat is ook weer evolutionair bepaald. Door vet te bewerken tot bijvoorbeeld pure margarine of puur bakvet kan je de hoeveelheid vet in een eindproduct verhogen. Vet is lekker, maar te veel vet tast de smaak juist aan. Te veel vet in een product maakt het product calorierijk, maar het verarmt de voedingswaarde per calorie van het eindproduct. Bij vet denk je wellicht ook aan frituren. Gefrituurde producten vinden wij lekker, maar je kunt niet frituren in pure palmolie, dan zouden de vezels en eiwitten verbranden in het hete vet. Om iets te kunnen frituren gebruiken fabrikanten dus ook bewerkt vet.

‘Hele’ ingrediënten

Onbewerkte, ‘hele’ ingrediënten zijn dus eigenlijk maar lastig voor voedselfabrikanten maar béter voor je lichaam. Door ingrediënten onbewerkt te gebruiken in een eindproduct blijven waardevolle voedingstoffen, vezels en eiwitten behouden. Daarom kiest TastyBasics liever voor de lastige route. Wij gaan dagelijks de uitdaging aan om lekkere, knapperige en gezonde producten te ontwikkelen uit onbewerkte grondstoffen. Daarmee staan we nog maar aan het begin. Er komt meer lekkers aan, dat beloven we je!

Deel dit verhaal

We love whole foods

Vind jij TastyBasics ook zonder meer de lekkerste? Lees meer over onze producten, Whole Foods, super tasty recepten en health tips in de nieuwsbrief.

Inschrijving mislukt. Controleer het formulier en probeer het nog eens.
Bedankt voor je inschrijving!