Meer dan de helft van wat we eten is gebaseerd op bewerkte grondstoffen die leiden tot Ultra Processed Food. Dat deze UPF’s de kern zijn van onze ongezonde voedselomgeving is niet nieuw, maar voor diverse media in binnen en buitenland reden om de catastrofale gevolgen voor de volksgezondheid nogmaals onder de aandacht te brengen.
Het bewerken van grondstoffen is het industrieel uiteenrafelen van grondstoffen uit de landbouw tot eenzijdige concentraten van voedingstoffen. Het zijn meestal de geconcentreerde suikers/koolhydraten en vetten die de basis vormen van UPF’s. Steeds dezelfde reeks van honderden andere voedingstoffen komen vervolgens nauwelijks meer voor in het dagelijks eten. Resultaat is Ultra Processed Food met louter lege calorieën en vaak extra zout toegevoegd. Ook het eten van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente is volstrekt onvoldoende om de dagelijkse voeding weer voldoende voedzaam te laten zijn .
De rechtstreekse gevolgen van UPF’s zoals overgewicht en hele reeks chronische ziekten als diabetes type 2, hart- en vaat ziekten en hoge bloeddruk, uiten zich weliswaar op steeds jongere leeftijd, maar worden niet als urgent gevoeld. De door marketing aangewakkerde korte termijn hunkering naar nietsontziend lekker en goedkoop van UPF’s , zal altijd krachtiger blijven dan de grote kans op ‘jong ziek worden’.
Het is daarom om te beginnen belangrijk UPF’s niet meer te betitelen als voeding, maar als eetbaar fabrieksproduct. De term voeding moeten we voorbehouden aan de eetbare producten die ons niet ziek maken, maar voorsorteren op meer gezonde jaren.
Bronvermelding: