Usp
Seed right

leesvoer8 september 2020

Zo maakte Marianna de perfecte TastyBasics Muesli Noten & Pitten

‘Mijn doel is altijd: Gezond én lekker’

Bij de ontwikkeling van de TastyBasics Muesli Noten & Pitten gaan de bedenkers niet over één nacht ijs. Senior Product Developer en medebedenker Marianna Christaki blikt terug op haar zoektocht naar het lekkerste én gezondste muesli recept met Noten & Pitten.

Muesli Noten & Pitten

Een innovatieve muesli met noten, lekker knapperig en zoet. Uiteraard volgens de drie basics van TastyBasics: Weinig koolhydraten, gemaakt van onbewerkte ingrediënten en geen toegevoegde suikers. Met die wensenlijst, samengesteld door het TastyBasics-team, duikt Marianna ruim een jaar geleden de keuken in. Ze experimenteert erop los met verschillende ingrediënten. ‘Ik keek eerst welke grondstoffen geschikt zijn. Daarmee probeerde ik recepten uit.’

Geen compromis

De nieuwe muesli moet niet alleen voedzaam en héél erg lekker zijn, de machines moeten het recept ook goed kunnen maken en het eindproduct moet betaalbaar zijn. Veel om rekening mee te houden dus en Marianna is niet zomaar tevreden. ‘Als Senior Product Developer bij TastyBasics wil ik altijd iets innovatiefs en gezonds ontwikkelen dat óók heel lekker is. Een compromis is niet mogelijk.’

Gelukkig is Marianna een echte pro, die eerder ook de TastyBasics Muesli naturel ontwikkelde. ‘De muesli met noten en pitten was complexer om te maken, doordat het meer grondstoffen bevat. Bij elk ingrediënt gingen we na wat het deed met de voedingswaarde en functionaliteit van het product. Doordat we veertien gezonde ingrediënten gebruiken, die stuk voor stuk van waarde zijn voor je lichaam, is de variatie aan micronutriënten (voedingsstoffen) hoog. Hiermee kun je, mits je de juiste ingrediënten hebt gekozen, een enorm nutriëntrijk product maken.’

Uitdaging 1: Zoete smaak

Grote uitdagingen zijn bijvoorbeeld het creëren van een zoete smaak en knapperigheid. Suiker is een goedkope grondstof die een product zoet en knapperig maakt. Hoe creëer je een zoete smaak zonder suiker? ‘Ik zocht naar een voedzame vervanger van suiker en kwam uit bij dadels. Ik berekende hoeveel dadels we konden verwerken, zonder dat de muesli te veel koolhydraten zou bevatten. Uiteindelijk koos ik voor dadelpoeder, omdat hele dadels te plakkerig zijn voor de machine die de muesli maakt.’

Uitdaging 2: Knapperigheid

Als productontwikkelaar zoekt Marianna altijd naar manieren om te innoveren. Zo komt ze op het idee om pindapasta van 100% pindakaas te gebruiken, als plakmiddel voor de pitten, haver en andere granen die in de muesli worden verwerkt. De muesli krijgt hierdoor ook een lekkere bite. ‘Het is enorm balanceren om de juiste hoeveelheid pindapasta te gebruiken; de smaak mag bijvoorbeeld niet overheersen en het moet goed plakken, maar mag niet klonteren.’
Ook stelt Marianna voor om noten én pitten in de muesli te verwerken. ‘Pitten zijn knapperig, net als bijvoorbeeld de hazelnoten die we gebruiken. Zowel noten als pitten hebben een hoge voedingswaarde; een goede combinatie!’

Proeven, proeven, proeven

Als haar basisrecept klaar is, organiseert Marianna proeverijen voor haar collega’s. Wat vinden zij van de smaak en structuur? ‘Aan de hand van hun feedback ging ik ‘spelen’ met het recept en weer proeven, maar dan met andere collega’s. Zo kwam ik steeds een stapje dichterbij de beste variant.’Na twee maanden experimenteren en uitproberen wordt het prototype van de nieuwe TastyBasics Muesli noten en pitten getest op de productielijn. Aan de hand daarvan wordt het recept verder gefinetuned.

Muesli Noten & Pitten

Eureka!

En dan eindelijk, na maanden van experimenteren en beoordelen, is de perfecte TastyBasics Muesli Noten & Pitten een feit. Ruim een half jaar nadat Marianna aan de slag ging met het basisrecept, wordt het nieuwe product geïntroduceerd bij Albert Heijn. Marianna is trots. ‘Het hele proces was ontzettend leuk om te doen. Wij onderscheiden ons met deze muesli door de combinatie van weinig koolhydraten en een hoge voedingswaarde. De balans tussen de noten, zoetigheid en kruiden als kaneel en gember is erg goed gelukt. Gezond én lekker! Dat we de Jaarprijs Goede Voeding hebben gewonnen, is een groot compliment. Ik ben erg trots op ons team.’

Verkrijgbaar bij de Albert Heijn in het ontbijtschap!

Dit blog is geschreven door:

Baukje van der Meer

leesvoer leesvoer

Vind uw TastyBasics verkooppunt in de buurt