Usp
Seed right

leesvoer11 juni 2019

4 tips voor een vezelrijk voedingspatroon

Vezels zijn enorm belangrijk voor een gezond lichaam. Ze laten de opname van voeding in het bloed gelijkmatiger verlopen, vormen nuttige voeding voor bacteriën in je darmen en geven langer een verzadigd gevoel. Veel voedingsmiddelen bevatten geen vezels meer, doordat ze zijn bewerkt. Maar liefst 90 tot 95 procent van de Nederlanders eet te weinig vezels. Volwassenen zouden zo’n 30 tot 40 gram vezels per dag moeten eten. Met deze tips lukt dat zeker!

1. Eet meer groente

Naast dat groenten rijk zijn aan vezels, bevatten ze ook veel vitamines en mineralen die het lichaam goed kan gebruiken.

Tips om meer groente te eten:

  1. Eet een salade met verschillende groenten als tussendoortje (kan ook prima op het werk);
  2. Gebruik groenten als snack, zoals wortels en/of komkommer. Lekker in combinatie met hummus als dipsausje;
  3. Schep tijdens de warme maaltijd meer groenten op je bord.

2. Eet meer fruit

Ook fruit is een belangrijk bron van vezels. Daarnaast bevat het nog veel meer goede voedingsstoffen. Eet minimaal twee stuks fruit per dag om aan je voedingsstoffen te komen.

Tips om meer fruit te eten:

Vezelrijk voedingspatroon

3. Eet meer peulvruchten en noten

Bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten, witte bonen en zwarte bonen; allemaal zijn ze rijk aan vezels. Peulvruchten worden verkocht in glas of blik. Ook zijn ze gedroogd verkrijgbaar. Alle drie opties zijn even gezond. Let bij peulvruchten in blik wel op het zoutgehalte. Bevat het per 100 gram minder dan 200 milligram natrium? Dan is het een gezonde keuze.

Tips voor meer peulvruchten:

Ook ongezouten noten zijn rijk aan vezels. Denk aan amandelen, walnoten, pecannoten en hazelnoten. Neem elke dag een handje ongezouten noten als tussendoortje of meng het door een salade.

4. Drink voldoende water

Vezels nemen vocht op. Daarom is het belangrijk om er voldoende bij te drinken; anderhalf tot twee liter per dag.

Tip: Onze TastyBasics producten zijn rijk aan vezels, zoals TastyBasics Brood (met 7 keer zoveel vezels als volkorenbrood) en TastyBasics Crackers (met 4 keer zo veel vezels als een traditionele cracker). Bekijk het TastyBasics assortiment.

Bewerkte voedingsmiddelen

Het overgrote deel van de producten in de supermarkt is bewerkt. Vaak gebeurt dit op manieren waardoor het product er niet gezonder op wordt. Waarom is dat zo?

De huidige voedingsmiddelenindustrie haalt ingrediënten als het ware ‘uit elkaar’ en maakt daarvan weer nieuwe samengestelde producten. Hiermee spelen ze in op de vraag naar goedkope, smakelijke en gemakkelijke producten. Maar tijdens dit bewerkingsproces worden belangrijke voedingsstoffen – waaronder vezels – vaak uit het product verwijderd en worden veel koolhydraten (suikers) toegevoegd.

Gezien de prijs, veelzijdige functionaliteit en neutrale of juist zoete smaak, is het logisch veel koolhydraten toe te voegen, maar het is allesbehalve gezond. Een hoge hoeveelheid koolhydraten verstoort onze spijsvertering; we worden dikker en krijgen meer honger, waardoor we meer blijven eten. Hierdoor liggen ziekten als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten op de loer.

Gemak én gezond

TastyBasics maakt samengestelde producten die bijdragen aan een fit en gezond leven. Met onze producten bieden we gemak, maar dat gaat niet ten koste van de voedingswaarde. TastyBasics producten bevatten geen toegevoegde suiker, geen andere toegevoegde koolhydraten en geen landbouwproducten die door landbouwontwikkeling al van nature vooral alleen koolhydraten bevatten.

TastyBasics producten worden gemaakt op basis van hele grondstoffen, zoals groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten. De natuurlijke balans aan nutriënten blijft behouden. Dit is gezonder en zorgt ook voor een betere verzadiging dan traditionele ‘bewerkte’ producten; je hoeft minder te eten om verzadigd te raken en het duurt langer voordat je weer honger krijgt.

Dit blog is geschreven door:

Marjolein Wiersema

leesvoer

Vind uw TastyBasics verkooppunt in de buurt