Verkooppunten
DirkLogo Hoogvliet

Bereiding en voedingswaarde

Koken, bakken, stomen, roosteren of grillen… Welke impact heeft de bereidingswijze eigenlijk op de voedingswaarde van je maaltijd? Wat doet het bijvoorbeeld met de vezels, mineralen en suikers in een product? Een zes weetjes op een rij.

Bereiding en bakken

Wist je dat:
1. Sinaasappelsap veel meer suiker bevat dan een hele sinaasappel? Het persen van groente en fruit leidt tot verlies van vezels (die je juist een verzadigt gevoel geven), de suikers blijven over.

2. Als je groente kookt er meer vitamine C verloren gaat dan wanneer je deze stoomt? Dit geldt vooral voor bladgroente. Groente stoven leidt tot een (5 tot 10%) hoger behoud van de wateroplosbare vitamines (zoals vitamine C) dan stomen (bron: Voedingscentrum).

3. Kookvocht of -sappen vitamines bevatten die tijdens het koken (deels) verloren gaan? Je kunt dit kookvocht opnieuw gebruiken en er bijvoorbeeld soep van maken.

4. Je groente (zowel vers als diepvries) beter meteen kunt opzetten in kokend water, dan in koud water dat langzaam warm wordt? Wateroplosbare vitamines blijven dan beter behouden. Kook in zo min mogelijk water en met het deksel op de pan. Hoe langer de bereidingsduur, hoe groter het verlies aan voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen (bron: Voedingscentrum).

5. Je knoflook beter niet meteen na het snijden in de pan kunt gooien? Groenten verliezen voedingsstoffen na het snijden, behalve knoflook. Het enzym dat allicine (het stofje dat knoflook gezond maakt) vrij maakt, wordt pas actief als de celwanden kapot gaan. In de hete pan werkt het niet meer. Snij daarom je knoflook en laat deze 10 minuten liggen voor je er mee aan de slag gaat. De knoflookpers werkt nog beter (bron: Foodlog).

6. Er niet één perfecte bereidingswijze aan te wijzen? Het beste is om vooral te blijven variëren. Zo geniet je van verschillende smaken en texturen én je zorgt dat je zoveel mogelijk voedingsstoffen binnenkrijgt.

Deel dit verhaal

We love whole foods

Vind jij TastyBasics ook zonder meer de lekkerste? Lees meer over onze producten, Whole Foods, super tasty recepten en health tips in de nieuwsbrief.

Inschrijving mislukt. Controleer het formulier en probeer het nog eens.
Bedankt voor je inschrijving!