Verkooppunten
DirkLogo Hoogvliet

3 tips voor een vezelrijk eetpatroon

3 tips voor een vezelrijk eetpatroon

Vezels zijn enorm belangrijk voor een gezond lichaam. Ze laten de opname van voeding in het bloed gelijkmatiger verlopen, vormen nuttige voeding voor bacteriën in je darmen en geven langer een verzadigd gevoel.  

Uit de voedselconsumptiepeiling (VCP) blijkt dat we te weinig vezels eten. Gemiddeld eten Nederlanders per dag tussen de 15 en 23 gram vezels. We zouden zo’n 30 tot 40 gram vezels per dag moeten eten. Met deze tips lukt dat zeker! 

1.Eet meer groente en fruit 

Naast dat groenten rijk zijn aan vezels, bevatten ze ook veel vitamines en mineralen die het lichaam goed kan gebruiken.
Tips om meer groente te eten: 

  1. Eet een salade met verschillende groenten als tussendoortje (kan ook prima op het werk);
  2. Gebruik groenten als snack, zoals wortels en/of komkommer. Lekker in combinatie met hummus  als dipsausje;
  3. Schep tijdens de warme maaltijd meer groenten op je bord. 
  4. Eet minimaal twee stuks fruit per dag om aan je voedingsstoffen te komen. Tips om meer fruit te eten: neem fruit mee naar je werk als tussendoortje.
2.Eet meer peulvruchten en noten

Bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten, witte bonen en zwarte bonen; allemaal zijn ze rijk aan vezels. Peulvruchten worden verkocht in glas of blik. Ook zijn ze gedroogd verkrijgbaar. Alle drie opties zijn even gezond. Let bij peulvruchten in blik wel op het zoutgehalte. Bevat het per 100 gram minder dan 200 milligram natrium? Dan is het een gezonde keuze. 

Tips voor meer peulvruchten: 

  • Verwerk kikkererwten in pompoensoep of maak er lekkere humus mee; 
  • Mix linzen door je salade; 
  • Eet een wrap met bruine bonen. 

Ook ongezouten noten zijn rijk aan vezels. Denk aan amandelen, walnoten, pecannoten en hazelnoten. Neem elke dag een handje ongezouten noten als tussendoortje of meng het door een salade. 

3. Drink voldoende water

Vezels nemen vocht op. Daarom is het belangrijk om er voldoende bij te drinken; anderhalf tot twee liter per dag.  

Vezelrijk & voedzaam
vezelrijk eetpatroon

Onze TastyBasics producten zitten bomvol vezels, zoals ons TastyBasics brood dat vijf keer zoveel vezels heeft als wit brood. Dat maakt het brood lekker voedzaam. Op deze manier kun je elke dag gezond en krachtig starten. Ontdek nog meer vezelrijke TastyBasics producten. Bekijk het TastyBasics assortiment.  

Deel dit verhaal

We love whole foods

Vind jij TastyBasics ook zonder meer de lekkerste? Lees meer over onze producten, Whole Foods, super tasty recepten en health tips in de nieuwsbrief.

Inschrijving mislukt. Controleer het formulier en probeer het nog eens.
Bedankt voor je inschrijving!