Vezels zijn enorm belangrijk voor een gezond lichaam. Ze laten de opname van voeding in het bloed gelijkmatiger verlopen, vormen nuttige voeding voor bacteriën in je darmen en geven langer een verzadigd gevoel.
Uit de voedselconsumptiepeiling (VCP) blijkt dat we te weinig vezels eten. Gemiddeld eten Nederlanders per dag tussen de 15 en 23 gram vezels. We zouden zo’n 30 tot 40 gram vezels per dag moeten eten. Met deze tips lukt dat zeker!
Naast dat groenten rijk zijn aan vezels, bevatten ze ook veel vitamines en mineralen die het lichaam goed kan gebruiken.
Tips om meer groente te eten:
Bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten, witte bonen en zwarte bonen; allemaal zijn ze rijk aan vezels. Peulvruchten worden verkocht in glas of blik. Ook zijn ze gedroogd verkrijgbaar. Alle drie opties zijn even gezond. Let bij peulvruchten in blik wel op het zoutgehalte. Bevat het per 100 gram minder dan 200 milligram natrium? Dan is het een gezonde keuze.
Tips voor meer peulvruchten:
Ook ongezouten noten zijn rijk aan vezels. Denk aan amandelen, walnoten, pecannoten en hazelnoten. Neem elke dag een handje ongezouten noten als tussendoortje of meng het door een salade.
Vezels nemen vocht op. Daarom is het belangrijk om er voldoende bij te drinken; anderhalf tot twee liter per dag.
Onze TastyBasics producten zitten bomvol vezels, zoals ons TastyBasics brood dat vijf keer zoveel vezels heeft als wit brood. Dat maakt het brood lekker voedzaam. Op deze manier kun je elke dag gezond en krachtig starten. Ontdek nog meer vezelrijke TastyBasics producten. Bekijk het TastyBasics assortiment.