Usp
Seed right

leesvoer24 maart 2020

Snaaiweerstand

Hoe voorkom ik dat ik de hele dag loop te eten? Onbedoeld en heel gemakkelijk pak je, nu we meer thuis zijn, even wat uit de snoeppot. En die paaseitjes zijn super verleidelijk. Hoe kun je snaaien verminderen?

Dit heeft te maken met de mate waarin onbewerkte voeding je een verzadigd gevoel geeft. Als je waardevolle onbewerkte voeding eet, duurt het langer voordat je weer trek krijgt. Per calorie verzadigt een TastyBasics cracker meer dan bijvoorbeeld een standaard cracker. Dit komt omdat de TastyBasics cracker meer vezels en eiwitten bevat. Door vezels en eiwitten te eten, blijft je lekkere trek langer uit. Beter toch? Eet vezel- en eiwitrijk. Zorg goed voor jezelf

Snaaiweerstand

Voeding van onbewerkte grondstoffen bevatten meer eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen,  de ingrediënten die juist erg voedzaam zijn. Bewerkte voeding, zoals standaard crackers,  zijn vooral geconcentreerde koolhydraten en calorieën, ten koste van voedzame vitamines en mineralen, eiwitten en vezels. Voor eiwitten en vooral voor vezels geldt dat ze bovendien zeer verzadigend zijn. Vezels worden niet via de dunne darm opgenomen in ons bloed. Vezelrijke voeding leidt daarom tot meer overgebleven voedsel aan het einde van de dunne darm vlak voor dat het in de dikke darm komt. En dit is nu juist enorm van belang! Want dit is precies het signaal naar je hersenen: er is genoeg gegeten! Stop maar! 

Onder andere professor Susan Holt deed onderzoek naar verzadiging. Andere wetenschappers maakten van haar bevindingen een rekenmodel/ een algoritme. Voedingsmiddelen met veel koolhydraten en vetten verlagen per calorie de verzadiging, terwijl vezels en eiwitten juist veel verzadiging per calorie geven. Dat verklaart waarom, zoals in de infografic te zien is, chips (nauwelijks vezels en eiwitten) weer gauw snaaizucht oplevert. Omgekeerd geven groente en TastyBasics producten, beide vezelrijk, en in het geval van TastyBasics ook met veel eiwitten, juist veel snaaiweerstand. Bij chips staat de snoeppot verleidelijk dichtbij 🙂 Bij TastyBasics producten en groenten  staat hij ‘ver weg’ en is de snoeppot geen kleurrijke verleider. 

Dit blog is geschreven door:

Jan Buining

leesvoer leesvoer

Vind uw TastyBasics verkooppunt in de buurt