Usp
Seed right

leesvoer3 december 2019

Koolhydraatbeperkt brood experiment

Gezonde voeding is goud waard. Het helpt je fit en vitaal te blijven en kan het gebruik van medicatie drastisch verminderen. Marco Hofkamp heeft diabetes type 1 en testte het effect van TastyBasics Brood op zijn bloedsuikerwaarden en insulinebehoefte.

“Mijn naam is Marco en ik mag mijzelf denk ik wel een ‘voedingsexpert’ noemen. Ruim 20 jaar geleden kreeg ik te horen dat ik diabetes type 1 heb. Wanneer je 20 jaar lang nauwkeurig moet bijhouden wat en hoeveel je eet, word je een expert. Daarnaast ben ik ook al zo’n 12 jaar actief in krachtsport en bijpassende voedingsplannen. Ik ben erg benieuwd welk effect het eten van TastyBasics Brood heeft op mijn bloedsuikerspiegel en insulinebehoefte.

Diabetes als Sinterklaascadeau

Het is 1998, een paar dagen voor Sinterklaas. Ik zat met mijn klasgenootjes in groep 7. We waren net bezig om de surprises uit te pakken, toen mijn moeder met een bezorgde blik het klaslokaal binnenstapte. Ik moest meteen mee naar de dokter, want er was glucose in mijn urine aangetroffen; ik had suikerziekte.Vanaf dat moment werden koolhydraten, insuline, voeding en gezond eten een vast onderdeel van mijn leven. Voor mijn gezondheid was het van belang dat ik voortaan alle koolhydraten zou bijhouden die ik at.Mijn lichaam was niet meer in staat om zelf de glucose in mijn bloed af te breken.

Koolhydraten worden in het lichaam omgezet naar glucose. Glucose kun je beschouwen als brandstof voor je cellen. Het hormoon dat glucose afbreekt, insuline, wordt in mijn lichaam niet meer aangemaakt. Dit moest ik dus vanaf dat moment zelf inbrengen door middel van dagelijkse insuline-injecties.

Het suiker-/insulinespelletje

Ik mag wel suiker eten, maar moet mij wel bewust zijn van elke gram suiker/koolhydraten die ik eet. Ik vergelijk suikerziekte vaak met een spelletje waarbij het op peil houden van je bloedsuikerspiegel het doel is. De spelregels zijn makkelijk: koolhydraten (=suiker) verhogen mijn bloedsuikerspiegel en insuline verlaagt mijn bloedsuikerspiegel. De kunst is om een ideale bloedsuikerwaarde van 6,5 millimol (mmol) te behouden.

Minder koolhydraten = minder ziek?

Ik heb zelf gemerkt dat als ik minder suikers eet, ik minder hoef te spuiten en in feite minder ziek ben. Natuurlijk verdwijnt mijn diabetes niet als ik minder suikers eet. De ziekteverschijnselen worden wel veel minder, waardoor het voelt alsof ik minder ziek ben. Bovendien is het ook gewoon prettig als ik in plaats van vier keer per dag spuiten genoeg zou hebben aan twee keer per dag spuiten. Voor mij is het dus erg zinvol om minder koolhydraten te eten.

Insulineratio

Het brood van TastyBasics bevat 80% minder koolhydraten en in theorie zou ik dan ook 80% minder insuline nodig hebben om het brood af te breken.

Om deze test goed te laten werken, zijn een paar gegevens belangrijk: De insulineratio en de hoeveelheid koolhydraten die ik eet. Tijdens de lunch eet ik meestal vier plakken brood. Samen met mijn internist hebben wij vastgesteld dat ik per 10 gram koolhydraten 1 eenheid insuline nodig heb om de glucose in mijn bloed af te breken. Als ik meer insuline spuit, wordt er te veel glucose afgebroken en komt mijn bloedsuiker te laag uit. Als ik minder spuit, wordt er te weinig glucose afgebroken en stijgt mijn bloedsuikerspiegel te veel. Mijn insulineratio is dus 1:10. 1 eenheid per 10 koolhydraten.

Ik ben zelf een fervent broodliefhebber. Het vult, is in mijn beleving gezond en ik vind het gewoon erg lekker. Een normaal sneetje maisbrood brood telt ongeveer 13 gram koolhydraten per plak. Hiervoor spuit ik 2 eenheden insuline.
Zoals ik aangaf, eet ik meestal 4 sneetjes brood. Dat zijn dus 52 gram koolhydraten per lunch. Dat is best veel. Bijna 1 ons suiker, alleen al bij de lunch. Hiervoor spuit ik 7 eenheden insuline om de lunch volledig af te breken.

Natuurlijk neem ik daarbij geen beleg, zoals hagelslag, waar ook veel koolhydraten in zitten. Ik houd het voor deze test bij koolhydraatarm beleg, zoals kaas of vlees. TastyBasics Brood bevat 80% minder koolhydraten en in theorie zou ik dan ook 80% minder insuline nodig hebben om het brood af te breken.

Koolhydraatbeperkt brood – de test!

Ik eet voor deze test vier plakken TastyBasics Brood belegd met vlees (koolhydraatvrij) en dat zet ik af tegen een lunch met vier plakken maisbrood belegd met vlees. Ik eet normaal gesproken altijd maisbrood, niet om een medische reden, maar omdat ik dat lekker vind.

Voor deze test doe ik drie metingen gedaan. De eerst meting doe ik voordat ik ga eten. Een uur na de lunch en insuline-injectie meet ik nogmaals. Twee uren na de lunch doe ik een derde meting. Hieronder zie je de resultaten.

Conclusie

Je bloedsuikerspiegel hoort tussen de 6 en 7 te liggen. Bij diabeten, zoals ik, is het niet altijd makkelijk om je bloedsuiker zo stabiel te houden. Wij moeten dit zelf regelen door insuline te spuiten. Vandaar dat de waardes meer schommelen.Wat mij meteen opvalt en waar ik het meest blij mee ben, is dat mijn bloedsuikerspiegel een stuk stabieler lijkt te zijn na het eten van TastyBasics Brood dan na het eten van maisbrood. Daarnaast is mijn bloedsuiker na twee uren ook nog eens lager dan voor de lunch.

Ook heb ik 60% minder insuline hoeven spuiten voor deze lunch! Hoewel het geen 80% vermindering is, is 60% toch absoluut een erg forse vermindering van insulinebehoefte. Ik zou bijna zeggen dat ik tijdens deze lunch 60% minder ziek was

Natuurlijk is dit geen wetenschappelijk onderzoek, maar voor mijzelf is dit wel een bewijst dat ik als diabeet met koolhydraatarme producten aanzienlijk minder medicijnen nodig hebt.

Uitslag ‘smaakt naar meer’

De uitslag van de test is in mijn beleving positief. Ik heb namelijk écht het gevoel gehad dat ik verzadigd was na mijn lunch. Het brood smaakt heerlijk én ik heb 60% minder insuline nodig gehad om mijn bloedsuiker in balans te houden. Dat is voor mij echt een win-winsituatie!”Benieuwd welke winkels bij jou in de buurt TastyBasics Brood verkopen? Check onze store locator. Het brood zijn te koop bij de AH, PLUS en JUMBO

Dit blog is geschreven door:

Baukje van der Meer

leesvoer leesvoer

Vind uw TastyBasics verkooppunt in de buurt