Usp
Seed right

leesvoer23 september 2019

‘Koolhydraatarm eetpatroon geeft mij meer vrijheid’

Ellen heeft diabetes type 1

Ellen Bobbink (58) heeft al sinds haar vijfde diabetes type 1. Onlangs stapte ze over op een koolhydraatarm eetpatroon. Hiervoor testte ze de producten van TastyBasics. Haar nieuwe eetstijl heeft een positief effect op haar bloedsuiker. ‘Ik hoef veel minder insuline te spuiten. Daardoor voel ik mij vrijer om te leven zoals ik dat wil.’

‘Speldkussen’

Ellen wil diabetes type 1 haar leven niet laten bepalen. Ze leidt een actief leven, werkt vier dagen per week op kantoor en is drie dagen per week mantelzorgster voor haar moeder. Ondanks haar positieve instelling heeft haar ziekte toch veel impact. ‘Elke dag spuit ik insuline. Iedere injectie betekent een beschadiging van mijn huid. Ik prik al bijna mijn hele leven dagelijks in mijn bovenbenen of buik en voel mij soms net een speldenkussen.’

Hypo-unawareness

Doordat Ellen hypo-unawareness heeft ontwikkeld, voelt ze een hypo (aanval van een te lage bloedsuiker) niet meer aankomen. Tegenwoordig heeft ze een sensor waarmee ze ieder moment van de dag, zo vaak ze wil, haar bloedsuiker kan meten. Deze sensor maakt leven met diabetes type 1 een stuk makkelijker, maar de ziekte blijft. Door extra te letten op haar voeding, hoopt Ellen nog meer controle te krijgen over haar dagelijks leven.

Bij diabetes type 1 maakt je alvleesklier geen insuline aan die nodig is om je bloedsuiker te reguleren. Je krijgt vaak twee soorten insuline: Basale insuline en bolusinsuline. Die eerste is een basishoeveelheid die je dagelijks toedient om te zorgen dat er altijd insuline in je lichaam aanwezig is. Bolusinsuline dien je toe voor een maaltijd, om te zorgen dat het glucosegehalte in je lichaam goed op peil blijft. Hoeveel bolusinsuline je nodig hebt om een bepaalde hoeveelheid koolhydraten te kunnen eten, de zogeheten koolhydraatratio, verschilt per patiënt.

Minder spuiten

Sinds Ellen koolhydraatarm eet, hoeft ze aanzienlijk minder bolusinsuline te spuiten. Ze ontbijt nu dagelijks met twee TastyBasics Crackers, die samen nog geen acht koolhydraten bevatten. Ze spuit hiervoor slechts twee eenheden insuline. ‘Dat is een derde van wat ik voorheen deed bij het ontbijt. En na die twee crackers zit ik ook echt vol. Voor datzelfde gevoel van verzadiging zou ik anders vijf reguliere crackers moeten eten. Dan zou ik al ruim 45 gram koolhydraten hebben gegeten, waar voor mij zes eenheden insuline tegenover staan.’

Ook de rest van de dag hoeft Ellen minder insuline te spuiten. ‘’s Ochtends eet ik bijvoorbeeld een handje ongebrande noten tussendoor. Als lunch eet ik een bakje kwark met TastyBasics Muesli. Deze muesli bevat maar 19 gram koolhydraten per 100 gram, aanzienlijk minder dan de reguliere muesli, waardoor ik weer minder insuline hoef te spuiten dan ik gewend was. Als mijn bloedsuiker ’s middags lager wordt, eet ik bijvoorbeeld een plakje TastyBasics Brood of een TastyBasics Reep. Eén boterham of reep bevat nog geen 4 5 gram koolhydraten, ik hoef dan ook niet te injecteren, maar ga net wel iets hoger zitten in mijn glucosewaarde. Voorheen at ik tussendoor bijvoorbeeld twee rijstwafels, maar die bevatten samen al 12 gram koolhydraten, verzadigen veel minder goed en ik schoot dan zonder insuline te spuiten toch weer te veel door in mijn glucosegehalte.’

Strak schema achterhaald?

Mensen met diabetes type 1 volgen vaak een strak eetschema. Regelmaat is belangrijk om de bloedsuiker op peil te houden. ‘Vroeger werd altijd geadviseerd om elke twee uur iets te eten, maar ik vind dat achterhaald’, zegt Ellen. ‘Ik vind het ook helemaal niet prettig om mij aan zo’n regel te moeten houden. Doordat ik goed op mijn voeding let, kan ik nu eten op tijden dat ík dat wil. Mijn diabetesverpleegkundige is op de hoogte van mijn nieuwe eetpatroon en we gaan kijken hoe dit zich verder ontwikkelt qua insulineverbruik.’

Ellen is blij met haar nieuwe eetstijl. ‘TastyBasics maakt het voor mij makkelijker om minder koolhydraten te eten. Ik hoef minder te eten om mij toch verzadigd te voelen én ik hoef minder eenheden insuline te spuiten. Bovendien zijn de producten ook heel erg lekker! Elke keer dat ik mijzelf geen injectie hoef te geven, betekent een beschadiging minder voor mijn huid. Door mijn nieuwe eetstijl zit ik lekkerder in mijn vel en heb ik meer energie. Ik ben ook een paar kilo afgevallen, wat mooi meegenomen is.’

Dit blog is geschreven door:

Baukje van der Meer

leesvoer leesvoer

Vind uw TastyBasics verkooppunt in de buurt