Usp
Seed right

leesvoer5 augustus 2020

‘Eindelijk een gezonde eetstijl die ik wél volhoud’

Amanda Tapper (38) worstelde twintig jaar met overgewicht. Tal van diëten en zelfs een maagverkleining en gastric bypass hielpen haar niet verder. Sinds januari eet ze koolhydraatbeperkt, een eetstijl die voor haar wél werkt. ‘Ooit woog ik 133 kilo, nu ren ik halve marathons.’

De diëten die Amanda voorheen probeerde, resulteerden vooral in een jojo-effect. Ook kreeg ze een maagband – die later weer werd verwijderd – en een gastric bypass (maagomleiding). ‘Vorig jaar woog ik bijna 109 kilo. Die 133 kilo wilde ik nooit weer aantikken, het roer moest om.’
In januari verdiept Amanda zich een koolhydraatbeperkt dieet. Van haar voedingsconsulent krijgt ze een lijst met producten die ze wel en niet mag eten. ‘Ik moest zelf uitzoeken hoe ik van iets gezonds ook iets lekkers kon maken. Als je dat eenmaal door hebt, val je minder snel terug in je oude eetpatroon.’

Zoektocht

Die aanpak is effectief, maar in het begin een flinke uitdaging. ‘Toen ik voor het eerst met dat lijstje in de supermarkt stond, dacht ik: Geef mij maar zo’n weekmenu. Maar nu heb ik mijn weg gevonden. Ik eet nu veel meer groente en heb geleerd om die lekker op smaak te brengen met diverse kruiden. Binnen een koolhydraatbeperkte eetstijl kun je veel variëren. Daardoor is het ook goed vol te houden. Inspiratie voor koolhydraatbeperkte recepten vind ik bijvoorbeeld via social media.’

Amanda in januari 2020, een week nadat ze was gestart met haar nieuwe eetstijl.

Amanda werkt in de zorg en draait onregelmatige diensten. Thuis runt ze een huishouden met drie kinderen. Toch lukt het haar, met steun van haar man en voedingsconsulent, om haar eetpatroon om te gooien. Inmiddels weegt ze 79 kilogram, een gewichtverlies van ruim 30 kilo in een half jaar. ‘Ik voel mij beter dan ooit, zowel mentaal als fysiek. Voorheen had ik een zware ademhaling. Tijdens hardlopen kreeg ik snel last van mijn heupen en rug. Nu niet meer. Veel mensen herkennen mij nu pas als ze mijn stem horen. Ik kan ook eindelijk leuke, aansluitende kleding kopen. Een streefgewicht heb ik niet echt. Ik wil graag richting de 75 kilo, maar haast heb ik niet. Zolang het getal op die weegschaal maar langzaamaan zakt. Het belangrijkst is dat ik mij nu veel beter voel. Dat ik nu ben zoals ik ben, komt niet door mijn gastric bypass, maar is echt te danken aan mijn nieuwe leefstijl.’

Voorbeeldmenu Amanda

Amanda nu ze meer dan 30 kilo is afgevallen.

Beter in balans

De eerste maanden eet Amanda vooral proteïneshakes, sla, vlees, groente en veel water. ‘In het begin mocht ik geen ei, kaas en melk. Nu mag ik steeds meer, waardoor ik meer kan variëren. Ik eet 5,5 dag strikt koolhydraatbeperkt. De andere dagen ga ik niet opeens los met pizza en patat, maar eet ik bijvoorbeeld TastyBasics Tagliatelle met bolognesesaus. Ik kan nu meer spelen met mijn eestijl en ben beter in balans. Op onze trouwdag gingen we uit eten. Ik bestelde pasta en wilde eigenlijk ook een dessert. Ik heb toen de de helft van de pasta opgegeten, omdat ik daarna eigenlijk al voor een groot deel verzadigd was. Voorheen had ik het hele bord leeggegeten.’

Hardlopen

Amanda combineert haar gezonde eetpatroon met veel beweging. Ze loopt wekelijks hard op de atletiekbaan, waar ze nu ook veel betere resultaten boekt. ‘De knop is om. Het stemmetje in mijn hoofd dat zegt ‘Dat kun je toch niet’, is weg. Ik ben zelfverzekerder geworden en doe dingen die ikzelf – en ook mijn trainers op de atletiekbaan – eerder niet voor mogelijk hielden.’

Fitnessleeftijd

Haar nieuwe fitnessleeftijd, te meten met een sporthorloge, is al net zo verbluffend als Amanda’s nieuwe gewicht. Was dit een half jaar geleden nog 70 jaar, nu nog maar 24 jaar. De 38-jarige wilde in juli graag meedoen aan een run van 5 kilometer, maar door corona werd dit een virtuele run. ‘Ik wilde er 35 minuten over doen. Uiteindelijk lukte het in 33 minuten en 20 seconden. Ook deed ik mee aan een run van 10 kilometer, waar ik 1 uur, 12 minuten en 46 seconden over deed. Met beide runs won ik een medaille. Als symbool 20 jaar strijd met afvallen heb ik de tijden op mijn enkel getatoeëerd.’

De overwinningstattoo van Amanda.

Dit blog is geschreven door:

Baukje van der Meer

leesvoer leesvoer

Vind uw TastyBasics verkooppunt in de buurt