Usp
Seed right

leesvoer26 augustus 2019

8 tips voor koolhydraatarm shoppen

De supermarkt is een labyrint vol verleidingen. Tal van producten met toegevoegde suikers schreeuwen om je aandacht. Door je koopgedrag her en der iets aan te passen, kun je al veel bewuster boodschappen doen en koolhydraten zoveel mogelijk links laten liggen. Mariëtte van Duijn, productmanager bij TastyBasics en moeder van drie kinderen, geeft tips vanuit haar eigen ervaringen (koolhydraatarm shoppen).

1. Maak vooraf een lijstje

Als je het lastig vindt om gezonde boodschappen te kopen, maak dan vooraf een lijstje. Hierdoor ga je gerichter winkelen en kom je minder snel in de verleiding om je winkelkar vol te laden met ongezonde versnaperingen. Na een tijdje oefenen wordt gezond boodschappen doen vanzelf een tweede natuur.

2. Kies een slimme route

Mijd de schappen met koek, chips en snoep zoveel mogelijk. Richt je vooral op de buitenste ring van de supermarkt. Hier vind je onder meer (diepvries)groente, fruit en vlees. Deze producten passen goed in een koolhydraatarme eetstijl.

3. Koop veel groente en fruit

Je dagelijkse porties krijg je alleen binnen als je ook genoeg in huis hebt! Met vijf gezinsleden eten we zo’n tien stuks fruit per dag; peren, appels, mandarijnen, druiven, noem maar op. De fruitschaal staat letterlijk centraal in onze leefruimte, waardoor fruit eten bijna automatisch gaat. Daarnaast koop ik altijd enkele stuks of zakjes verse groente, zodat ik zeker weet dat ik voor elke dag voldoende groente in huis heb. Bijvoorbeeld paprika, aubergine, broccoli en sla. Worteltjes en tomaatjes mogen ook niet ontbreken, ook de kinderen eten dit vaak als tussendoortje. Groente in blik neem ik ook mee. Altijd handig én het helpt mij om voldoende peulvruchten binnen te krijgen, zoals kikkererwten en linzen.

koolhydraatarm shoppen

4. Zorg altijd voor een goede basis

Pakjes en kant-en-klare producten bevatten vaak veel toegevoegde suikers. Je hebt al die toegevoegde suikers niet nodig om een smaakvolle maaltijd op tafel te zetten. Zo maak je bijvoorbeeld al een courgettespaghetti met courgetteslierten, verse oregano en tomatensaus. Ik zorg altijd dat ik bepaalde basisproducten in huis heb, zoals een blikje tomaten en diverse kruiden. Ook koop ik bijvoorbeeld Ras el Hanout, een Marokkaans kruidenmengsel. Heerlijk met wat tomaten, aubergine en courgette.

5. Lees etiketten

Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt. Op elk etiket staat een ingrediëntenlijst. Het ingrediënt vooraan is het meest vertegenwoordigd in het betreffende product. Is dit bijvoorbeeld ‘tarwe’ of ‘suiker’? Dan bevat het veel koolhydraten en kun je het beter laten (koolhydraatarm shoppen).

Dit blog is geschreven door:

Baukje van der Meer

leesvoer leesvoer

Vind uw TastyBasics verkooppunt in de buurt