TastyBasics wil dat gezonde voeding van onbewerkte, natuurlijke ingrediënten zonder onnodige koolhydraten het nieuwe normaal wordt. Dat is hard nodig, want het aanbod goedkope, koolhydraatrijke producten is gigantisch. We eten vooral vulling in plaats van voeding en dat heeft grote gevolgen voor onze gezondheid.

Waarom TastyBasics?

Het huidige Westerse eetpatroon bevat te veel koolhydraten en te weinig gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten en vezels, mineralen en vitaminen. Hierdoor heb je een verhoogde kans op ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, overgewicht en een hoge bloeddruk. Deze ziekten zijn voor 70 tot 90 procent leefstijlafhankelijk. Je eetpatroon bepaalt – in combinatie met hoeveel je beweegt en ontspant – voor een groot deel of je deze ziekten krijgt of niet.

We belanden met z’n allen steeds vaker en op jongere leeftijd bij de dokter. Inmiddels hebben 1,2 miljoen Nederlanders diabetes type 2 en dagelijks komen er 160 diabeten bij in ons land. De ziekte die je vaten, zenuwen en gezicht kan aantasten, kost onze maatschappij 10 miljard euro per jaar.

Zelf invloed uitoefenen

Dat zijn schokkende cijfers, maar er is ook goed nieuws. We leren steeds meer over hoe ons lichaam werkt en wat we nodig hebben om langer gezond te leven. Met een voedzaam eetpatroon en door voldoende te bewegen en ontspannen, heb je zelf veel invloed in het voorkomen en genezen van veel ziekten. Een voorbeeld is dat medicatie voor diabetes type 2 dankzij gezonde voeding (deels) overbodig wordt (zie ook: Keer Diabetes Om). Een gezond eetpatroon zorgt dat je je fitter en energieker voelt. Dat is winst op lange én korte termijn.

De komende jaren zal het belang van gezonde voeding nog duidelijker worden. De oplossing is niet alleen om minder te eten van wat we nu eten, maar anders te eten. Het nieuwe normaal. Dat betekent dat we ervoor moeten waken dat er geen onbalans ontstaat in de voedingsstoffen die we binnenkrijgen. Dat kunnen we doen door op ons eigen eetpatroon te letten. Bijvoorbeeld door vaker te kiezen voor groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten, zoals de Gezondheidsraad adviseert.

Minder toegevoegde suikers

De meeste gezondheidswinst kan worden behaald door het aantal toegevoegde suikers in producten sterk te verminderen of helemaal weg te laten. De industrie voegt ze nu aan bijna elk product toe. Niet omdat we het nodig hebben, maar om producten ‘lekkerder’ te maken. Ongeveer een kwart tot een derde van onze dagelijkse voeding bestaat nu uit koolhydraten, die gericht uit hele producten als tarwe , suikerbieten en bv aardappelen zijn gehaald.  Als we die hoeveelheid omzetten in groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden dan zitten we op de goede weg. Zo krijgen we de juiste balans aan voedingsstoffen binnen, wat een belangrijke voorwaarde is voor fit en gezond ouder worden.

Balans in nutriënten

TastyBasics-producten worden gemaakt op basis van whole foods. Behalve dat ze geen toegevoegde suikers bevatten en weinig koolhydraten (tot 80% minder dan gewone producten) bevatten ze juist ook veel goede voedingsstoffen, waar je lichaam écht iets aan heeft. Whole foods zijn onbewerkte ingrediënten, zoals groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten. Ze bevatten van nature de juiste verhouding aan voedingsstoffen, zoals eiwitten, mineralen en vezels. Die balans is van wezenlijk belang voor een gezond en fit lichaam.

Lees ook: Weet wat je eet

Vind uw TastyBasics verkooppunt in de buurt