Verkooppunten
DirkLogo Hoogvliet

Plantaardig is de sleutel naar duurzaam

Onze voedselketen is voor ruim 20% verantwoordelijk voor onze koolstof voetafdruk.  De grote hoeveelheid dierlijke eiwitten die we eten speelt daarin een belangrijke rol. Plantaardige grondstoffen die van het land komen, komen vaak via de dierlijke omweg bijvoorbeeld als vlees op ons bord.

Vlees en andere dierlijke producten zijn relatief voedzaam maar niet duurzaam. Ze zijn wel een hele belangrijke bron van eiwitten en andere micronutriënten.  

Deze omweg via dierlijke productie is de grootste veroorzaker van het hoge aandeel van voedsel in onze koolstof voetafdruk. De soja komt te vaak van gebieden waar dagelijks oerbossen het veld ruimen. Het graan voor voer vraagt in Europa veel landbouwgrond die niet beschikbaar is voor voedzamere gewassen of natuur. Voor voeding via dieren is er tot 10 maal zoveel grondstof nodig om voeding voor mensen te maken. Tot 10 maal meer land, tot tienmaal meer vervoer, tot tienmaal meer water voor de planten. En dan spreken we nog niet eens over het leed wat we dieren aandoen. 

 

Wat veroorzaakt de meeste CO2-uitstoot?

CO2-uitstoot van een Nederlands huishold

Bron: Wat is je CO2-voetafdruk? | Milieu Centraal

Vleesvervangers als nieuwe heilige koe? 

De huidige oplossing voor veel mensen zijn vleesvervangers. Dat zijn producten gemaakt van plantaardige eiwitten.  Die worden gemaakt door eiwitrijke peulvruchten te bewerken tot iets wat op vlees lijkt. Eiwitten worden geconcentreerd, maar andere nuttige voedingstoffen worden afgevoerd. Weliswaar een duurzamere oplossing dan vlees, maar het speciaal bewerken is niet duurzaam en al helemaal niet bevorderlijk voor de voedingswaarde.  

Er zijn ook logischer oplossingen. Door de lege calorieën in ons eetpatroon te minderen. Lege calorieën zijn vooral de producten waar veel zetmeel, suiker en witte bloem in zit.  Door in plaats daarvan veel meer (producten met) peulvruchten, zaden, noten en pitten te eten.  

Duurzaam en gezond kan! 

Met plantaardig eten met veel peulvruchten, noten en pitten als basis kom je gemakkelijk op je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwit per dag.  Muesli, crackers, brood, pasta, repen, ze kunnen allemaal op basis van waardevolle plantaardige grondstoffen worden gemaakt. TastyBasics doet dat. Je hebt met het eten van TastyBasics muesli en plantaardige yoghurt al een kwart van je eiwitbehoefte binnen. 

Deel dit verhaal

blijf op de hoogte

Vind jij TastyBasics ook zonder meer de lekkerste? Lees meer over onze producten, Whole Foods, super tasty recepten en health tips in de nieuwsbrief.

Inschrijving mislukt. Controleer het formulier en probeer het nog eens.
Bedankt voor je inschrijving!