Verkooppunten
DirkLogo Hoogvliet

Bewerkte voeding veroorzaken diabetes

De recente publicatie van de Universiteit Maastricht benadrukt een alarmerende realiteit: Nederland telt maar liefst 1,4 miljoen prediabeten. Opgeteld bij de gediagnosticeerde diabeten betekent dit dat één op de drie volwassenen ontregeld is. De overweldigende prevalentie van overgewicht speelt hierbij een centrale rol, waarbij leefstijlfactoren, vooral voeding, de hoofdoorzaak zijn.

 

diabetes

Wat maakt voeding zo chronisch ontregelend? Het gaat verder dan enkel te weinig groente eten. De kern van het probleem ligt in de overconsumptie van bewerkte grondstoffen, die vaak resulteren in lege calorieën zonder voedingswaarde. Meer dan de helft van alles wat Nederlanders eten zijn zulke industrieel geconcentreerde calorieën. Ze komen voor in ‘gewone’ producten als witbrood, witte pasta, koekjes, cake, ontbijtgranen, frisdrank en kant en klaar sauzen. Deze lege calorieën, voornamelijk afkomstig van ultra-bewerkte koolhydraten/suikers en vetten, verstoren de spijsvertering, balans in darmwerking en de gezonde hormonale regulatie.

Het advies voor consumenten is helder: kijk naar de ‘ingrediënten’-opsomming op de verpakking. Wees terughoudend als suiker, zetmeel, glucosestroop, maltodextrine, pure vetten/oliën en bloem prominent aanwezig zijn. Koolhydraten/suikers en vetten horen thuis in voeding als onderdeel van hele onbewerkte grondstoffen, maar niet wanneer ze in overmatige concentraties voorkomen zoals vaak het geval is bij bewerkte voedingsmiddelen.

Deel dit verhaal

We love whole foods

Vind jij TastyBasics ook zonder meer de lekkerste? Lees meer over onze producten, Whole Foods, super tasty recepten en health tips in de nieuwsbrief.

Inschrijving mislukt. Controleer het formulier en probeer het nog eens.
Bedankt voor je inschrijving!