Usp
Seed right

Waarom is ongezond eten zo verleidelijk?

Koekjes, chips, taart, een doos vol mini-Twixjes… Wie zin heeft in iets lekkers, hoeft niet ver te zoeken. Al die verleidingen zijn vaak maar lastig te weerstaan. Dat is eigenlijk heel logisch. We hebben namelijk al miljoenen jaren een voorkeur voor zoetigheid. Het is genetisch bepaald.

Je boodschappen laat je tegenwoordig eenvoudig thuisbezorgen. ‘Slimme’ koelkasten laten ons straks via een app laten weten welke producten bijna op zijn. Of ze bestellen direct nieuwe voor je. Gemak dient de mens. Onze verre voorouders hadden het miljoenen jaren niet zo luxe, maar of ze daardoor nu minder gezond leefden?

Smaakvoorkeuren

Jagers en verzamelaars hielden zichzelf in leven door te jagen op dieren. Energie haalden ze bijvoorbeeld uit het eten van bessen die ze hadden verzameld. Hier kwam de nodige fysieke inspanning aan te pas. Tegenwoordig zijn onze smaakvoorkeuren nog hetzelfde als miljoenen jaren geleden; we houden van zout, zoet en calorierijk. Dat zit in onze genen. Ook geven we de voorkeur aan calorierijke voeding. Jagers en verzamelaars konden die energie destijds goed gebruiken. Ze sloegen calorieën op om te overleven in voedselarme perioden.  Korte zoete suikers  de jagers direct beschikbare energie.

Door de opkomst van de landbouw en technologische ontwikkelingen in de voedingsindustrie zijn we heel anders gaan eten. Als je kijkt naar de hele geschiedenis van de mens, is dat eigenlijk nog maar heel kort. Vooral na de agrarische revolutie 200 jaar geleden zijn we op een andere manier voedsel gaan produceren, wat heeft geleid tot een ander voedingspatroon. We eten niet alleen méér, omdat het makkelijker is om aan voedsel te komen, maar ook uit verhouding.

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak niet meer de natuurlijke balans aan voedingsstoffen, zoals mineralen, vezels en vitaminen. Ingrediënten worden vaak ontdaan van waardevolle voedingsstoffen, zoals vezels. Vaak worden ze vervangen door toegevoegde suikers en zetmeel uit tarwe en maïs. Dit zijn goedkope grondstoffen om producten ‘lekker’ te maken. Ze vullen wel, maar voeden niet.

Dikke pech?

We hebben de ‘pech’ dat onze genen ons al miljoenen jaren doen hunkeren naar zoet, hartig, vet en calorierijk. Dat in combinatie met een te groot aanbod goedkope, ongezonde voeding zorgt dat we de balans in onze voeding volledig zijn kwijtgeraakt. Dit brengt grote risico’s mee voor onze gezondheid. Een voedingspatroon met veel toegevoegde suikers en koolhydraten verhoogt de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas.

Met gezonde voeding kunnen we het aantal welvaartziekten aanzienlijk beperken. Ook als je niet ziek bent, zorgt gezonde voeding ervoor dat je je fitter en energieker dan ooit voelt. Door whole foods te eten, zoals peulvruchten, noten en zaden en groente , krijg je de juiste balans aan voedingsstoffen binnen, wat essentieel is voor een gezond en fit lichaam.

ongezond eten

TastyBasics helpt

TastyBasics helpt je om de balans in je eetpatroon weer terug te brengen. We ontwikkelen producten voor elk eetmoment, zonder toegevoegde suikers. Ze bevatten tot wel 80% minder koolhydraten  en dus vele malen meer van die voedingstoffen die belangrijk zijn, dan normale producten en worden gemaakt op basis van whole foods. Dit zijn niet of nauwelijks bewerkte ingrediënten, zoals groente, fruit, noten en peulvruchten. Ze bevatten een natuurlijke verhouding aan voedingsstoffen, zoals mineralen, vezels en vitaminen en verzadigen goed, waardoor je minder eet.

Onze tevreden klanten

Seed left Seed right

De producten van TastyBasics dragen voor mij ook bij aan een betere verzadiging.

Rina

De producten van TastyBasics lijken mij een flinke stap in de goede richting.

Manar

TastyBasics producten vullen goed! En ze zijn heerlijk en gezond

Marieke

Vind uw TastyBasics verkooppunt in de buurt