Vezels zijn enorm belangrijk voor een gezond lichaam. Ze laten de opname van voeding in het bloed gelijkmatiger verlopen, vormen nuttige voeding voor bacteriën in je darmen en geven langer een verzadigd gevoel. Veel voedingsmiddelen bevatten geen vezels meer, doordat ze zijn bewerkt. Maar liefst 90 tot 95 procent van de Nederlanders eet te weinig vezels. Volwassenen zouden zo’n 30 tot 40 gram vezels per dag moeten eten. Met deze 4 tips lukt dat zeker!
Naast dat groenten rijk zijn aan vezels, bevatten ze ook veel vitamines en mineralen die het lichaam goed kan gebruiken.
Tips om meer groente te eten:
Ook fruit is een belangrijk bron van vezels. Daarnaast bevat het nog veel meer goede voedingsstoffen. Eet minimaal twee stuks fruit per dag om aan je voedingsstoffen te komen.
Tips om meer fruit te eten:
– Neem fruit mee naar je werk als tussendoortje
– Maak een fruitsalade.
Bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten, witte bonen en zwarte bonen; allemaal zijn ze rijk aan vezels. Peulvruchten worden verkocht in glas of blik. Ook zijn ze gedroogd verkrijgbaar. Alle drie opties zijn even gezond. Let bij peulvruchten in blik wel op het zoutgehalte. Bevat het per 100 gram minder dan 200 milligram natrium? Dan is het een gezonde keuze.
Tips voor meer peulvruchten:
– Verwerk kikkererwten in pompoensoep of maak er lekkere hummus mee;
– Mix linzen door je salade;
– Eet een wrap met bruine bonen.
Ook ongezouten noten zijn rijk aan vezels. Denk aan amandelen, walnoten, pecannoten en hazelnoten. Neem elke dag een handje ongezouten noten als tussendoortje of meng het door een salade.
Vezels nemen vocht op. Daarom is het belangrijk om er voldoende bij te drinken; anderhalf tot twee liter per dag.
Tip: Onze TastyBasics producten zijn rijk aan vezels, zoals TastyBasics Brood (met 7 keer zoveel vezels als volkorenbrood) en TastyBasics Crackers (met 4 keer zo veel vezels als een traditionele cracker). Bekijk het TastyBasics assortiment.
Het overgrote deel van de producten in de supermarkt is bewerkt. Vaak gebeurt dit op manieren waardoor het product er niet gezonder op wordt. Waarom is dat zo?
De huidige voedingsmiddelenindustrie haalt ingrediënten als het ware ‘uit elkaar’ en maakt daarvan weer nieuwe samengestelde producten. Hiermee spelen ze in op de vraag naar goedkope, smakelijke en gemakkelijke producten. Maar tijdens dit bewerkingsproces worden belangrijke voedingsstoffen – waaronder vezels – vaak uit het product verwijderd en worden veel koolhydraten (suikers) toegevoegd.
Gezien de prijs, veelzijdige functionaliteit en neutrale of juist zoete smaak, is het logisch veel koolhydraten toe te voegen, maar het is allesbehalve gezond. Een hoge hoeveelheid koolhydraten verstoort onze spijsvertering; we worden dikker en krijgen meer honger, waardoor we meer blijven eten. Hierdoor liggen ziekten als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten op de loer.
TastyBasics producten worden gemaakt op basis van hele grondstoffen of te wel Whole Foods, zoals groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten. De natuurlijke balans aan nutriënten blijft behouden. Dit is gezonder en zorgt ook voor een betere verzadiging dan traditionele ‘bewerkte’ producten; je hoeft minder te eten om verzadigd te raken en het duurt langer voordat je weer honger krijgt