De basis van een verantwoord eetpatroon wordt gevormd door Whole Foods. Whole Foods zijn hele grondstoffen waaraan niets is onttrokken zoals bij suiker uit bieten of bloem uit tarwe. Whole Foods zijn dus hele groenten, peulvruchten, zaden, noten en fruit, maar ook volkoren graan. Met een gevarieerde mix van deze Whole Foods krijgen we alle voedingsstoffen binnen die we nodig hebben. Gevarieerd onbewerkt eten geeft je niet te veel en niet te weinig brandstof (calorieën).
Voedingsstoffen zijn niet weggezuiverd in het product door bewerken, en in balans met calorieën. De beste basis tegen overgewicht ,maar ook tegen te weinig van de essentiële voedingstoffen. Door te kiezen voor pure, echte Whole Foods producten, geef je jouw lichaam dus precies wat het nodig heeft. Hiermee gaat de voedingswaarde per calorie omhoog en eet je lekker, voedzaam en verzadigend.
Een gezond voedingspatroon is er één die vol te houden is. Door een dieet te volgen die gericht is op minder eten, verander je je levensstijl niet. Het zorgt er bij veel mensen zelfs voor dat ze nóg minder belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Wat wel werkt? Het eten van onbewerkte producten. Door niet te bewerken worden geen belangrijke voedingstoffen weg geraffineerd. Belangrijke voedingstoffen als eiwitten en vezels zijn ook nog eens belangrijk voor onze verzadiging. Het stoer minder eten van huidig ‘normaal aanbod’ in de supermarkt is niet vol te houden. Het werkt even, maar op lange termijn wint onze discipline het nooit. Onbewerkt eten voedt en verzadigt.
Om gezond te eten, moeten we terug naar de basis: terug naar voeding gemaakt van onbewerkte ingrediënten (Whole Foods), zoals peulvruchten, groenten, noten, zaden, pitten, en fruit in zijn geheel. Want daar halen we de meeste voedingstoffen uit. Er is toch immers niets zo fijn als fit en energiek de dag doorkomen?
Wist je dat vijftig procent van onze calorie-inname uit bewerkte grondstoffen bestaat? Dit betekent dat de helft van onze voeding geen natuurlijke oorsprong kent. Bij bewerking van voeding is er dus (bijna) niets meer over van de natuurlijke basis. Ingrediënten worden vaak ontdaan van waardevolle voedingsstoffen, zoals vezels maar ook eiwitten en allerlei levensbelangrijke vitamines en andere micro voedingsstoffen. Door bewerking bevat het product alleen maar ‘lege’ calorieën en bevat het geen essentiële bouwstoffen. Zo wordt voedzame voeding dus eigenlijk ‘lege vulling’.
De overdaad van bewerkte voeding heeft consequenties voor ons lichaam. Het vaak en veel consumeren van bewerkte grondstoffen leidt tot metabole ontregeling van het lichaam. Het vergroot de kans op overgewicht of bijvoorbeeld ziektes als diabetes type 2, een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Meer informatie over dit onderwerp vind je in onze white paper.
White Paper downloaden