Usp
Seed right

leesvoer12 maart 2019

Zijn koolhydraten gezond?

Een tijd geleden publiceerde het  AD  een artikel met de kop “Koolhydraten schrappen is echt slecht voor je gezondheid”. Kern van dit betoog is dat vezels ook koolhydraten zijn en dat die juist gezond zijn. Helemaal juist. Maar er wordt ook gesteld dat low carb diëten voldoende vezelinname onmogelijk maken. Dat is niet correct.

Zijn koolhydraten gezond?

Ruime hoeveelheid vezels

Als je koolhydraten in de vorm van toegevoegde suikers, zetmeel en die uit geraffineerde granen (bijna alle schappen midden in de supermarkt) schrapt uit je eetpatroon en vervangt door producten op basis van peulvruchten, noten, zaden, groente en fruit, krijg je zonder uitzondering ruim de hoeveelheid vezels binnen die door de Gezondheidsraad wordt aanbevolen (14 gram per 1.000 kilocalorieën). Bijna al deze producten bevatten meer dan 14 gram vezels per 100 kcal. Alle denkbare recepten met hele producten (whole foods) uit deze categorieën leveren dus voldoende vezels.

Veel voedzamer

Sterker nog: Een dergelijke eetstijl bevat niet alleen ruim voldoende vezels, het is ook veel voedzamer dan een eetpatroon met bijvoorbeeld 50 tot 60 procent koolhydraten (Referentie Zinn et al, BMJ Nutrition and Metabolism 2018). Voor producten met veel koolhydraten (denk aan geraffineerde grondstoffen als suiker en alle schuilnamen daarvoor, maar ook bijvoorbeeld graan, meel en bloem) geldt: Hoe meer koolhydraten, hoe lager de voedingswaarde. Volkoren is dan veel beter dan bloem, maar producten als noten, zaden, groente, fruit en peulvruchten zijn per gram én per kcal nog veel voedzamer. (Tip: Google eens op de voedingswaarde-index NRF 9.3). (of ; referentie Sluik et al, Journal of Nutritional Science, 2015).

Dit blog is geschreven door:

Marjolein Wiersema

leesvoer

Vind uw TastyBasics verkooppunt in de buurt