Usp
Seed right

leesvoer14 april 2021

Normale voeding? Ho maar

Voeding, die wij tegenwoordig normaal vinden, is eigenlijk niet zo normaal. Meer dan de helft van alle calorieën uit ons huidige eetpatroon komt uit bewerkte grondstoffen. Door industriële bewerkingen ontstaan ingrediënten met veel koolhydraten (inclusief suiker) en vetten. Essentiële voedingsstoffen als eiwitten, vezels en vitamines zijn eruit gehaald.

Een groot deel van de koolhydraten (suikers) in onze ‘normale’ voeding is toegevoegd tijdens de bewerking van grondstoffen uit de landbouw. Als maïs of tarwe wordt bewerkt tot zetmeel of witte bloem, worden andere nutriënten in het beste geval verwerkt in veevoer, terwijl dit afval bestaat uit waardevolle vezels, mineralen, vitamines en micronutriënten.

Suiker wordt gebruikt door merken en voedselfabrikanten, omdat het smaak toevoegt en tegelijk goedkoop is. De echte prijs betalen wij als consument – helaas met onze gezondheid. Een voorbeeld van hoe wij dit met onze gezondheid betalen, is met de ontwikkeling van insulineresistentie. Yaay… niet.

Het bewerken van landbouwproducten zorgt ervoor dat wij vooral brandstoffen binnen krijgen en te weinig essentiële voedingsstoffen. De nutriënten in onze voeding zijn totaal uit balans. Te vaak en te snel eten we meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid suiker (50 gram per dag volgens de WHO), omdat suiker niet altijd direct als suiker benoemd wordt op verpakkingen. Om een paar voorbeelden noemen: dextrin, malt extract en wei zijn allemaal suiker.Van overzicht kun je hier niet spreken. Daarom ging Jaqueline eens bij zich zelf onderzoeken, hoe ze omgaat met suiker. Haar verhaal lees je hier.

Dit blog is geschreven door:

Jaqueline Middendorf

leesvoer

Vind uw TastyBasics verkooppunt in de buurt