Voldoende groenten eten: Zo lukt het je wél!

4 januari 2019

groenten

Door voldoende groente en fruit te eten, verlaag je het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2 aanzienlijk. Volwassenen worden geadviseerd minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Vooral die 250 gram groente blijkt vaak een hele uitdaging. Met deze tips wordt het een stuk makkelijker:

Verrijk je eetstijl met groente!

groenten

Beleg je boterham of cracker met groente! Probeer bijvoorbeeld dit heerlijke recept: A la Caponata.

Voeg eens een salade toe aan je lunch. Van snijbonen tot rode bieten: Geef je creativiteit de vrije loop en varieer volop met verschillende groenten! Verwerk in de salade eventueel ook de groenterestjes van de maaltijd van de vorige dag.

Een kopje soep bij de lunch is ook een makkelijke (en lekkere!) manier om extra groenten binnen te krijgen. Soep in blik bevat vaak veel toegevoegde suikers en zout. Maak soep daarom bij voorkeur zelf, met veel verse groenten. Soep kun je heel goed invriezen, dus leg gerust een voorraad aan voor een hele maand!

groenten

Ga voor kleur

Groenten zijn ook een ideaal tussendoortje of borrelhapje. Er zijn lunchboxen met handige vakjes te koop waarin je bijvoorbeeld stukjes komkommer, tomaat, paprika of worteltjes makkelijk kunt meenemen naar school of naar je werk. Groenten uit de oven zijn ook lekker bij de borrel, denk aan geroosterde aubergine.

Schep tijdens de warme maaltijd meer groente op dan pasta, rijst of aardappelen. Kies bijvoorbeeld voor twee verschillende groenten. Varieer vooral! Ook met bereidingswijzen (rauw, koken, stomen, grillen, bakken, grillen en pureren).

Groentedag

Introduceer een ‘Groentedag’ waarop je pasta, rijst of aardappelen helemaal vervangt door groenten. Maak bijvoorbeeld een ‘courgette spaghetti’, waarbij je met behulp van een mandoline zelf slierten maakt van een courgette. Lekker met kersentomaatjes!

Deze blog is geschreven door