TastyBasics koolhydraatbeperkt brood experiment

22 november 2018

Om te beginnen: leuk dat je mijn verhaal leest! Mijn naam is Marco en ik mag mijzelf denk ik wel een ‘voedingsexpert’ noemen. Ruim 20 jaar geleden kreeg ik te horen dat ik diabetes had.  Wanneer je 20 jaar lang nauwkeurig moet bijhouden wat en hoeveel je eet, geloof mij, dan word je expert. Daarnaast ben ik ook al zo’n 12 jaar actief in krachtsport en bijpassende voedingplannen. Tel die ervaringen bij elkaar op en volgens mij behoor je dan wel tot de categorie ervaringsdeskundigen!

Als diabetespatiënt en voedingsninja heb ik een nuttige test bedacht. Na 20 jaar verschillende producten te hebben geprobeerd, vind ik het tijd om de producten van TastyBasics op de proef te stellen.

Op de verpakking van het brood staat: 80% minder koolhydraten. Ik ben wel benieuwd wat dat met mijn bloedsuikerwaarden doet. Ik ga mijn bevindingen van drie TastyBasics producten met jullie delen en kijk wat deze producten doen met mijn insulinebehoefte.

Koolhydraatarm brood van Tasty Basics

Diabetes als Sinterklaascadeau

Het is 1998, een paar dagen voor Sinterklaas. Ik zat met mijn klasgenootjes in groep 7. Deze dag herinner ik mij nog goed.

We waren net bezig om de suprises uit te delen en uit te pakken, toen mijn moeder plotseling bezorgd het klaslokaal binnenstapte. Ik moest meteen mee naar de dokter, want er was glucose in mijn urine aangetroffen; ik had dus suikerziekte gekregen van de Sint!

Vanaf dat moment zijn koolhydraten, insuline, voeding en gezond eten vast onderdeel geworden van mijn leven. Voor mijn gezondheid was het van belang dat ik voortaan alle koolhydraten zou bijhouden die ik naar binnen werkte.

Alles wat ik at of dronk moest worden bijgehouden en de koolhydraten moesten worden opgeteld. Maar dan ook écht alles. Mijn lichaam was immers niet meer in staat om zelf de glucose in mijn bloed af te breken.

Koolhydraten worden in het lichaam omgezet naar glucose. Glucose kun je beschouwen als brandstof voor je cellen. Het hormoon dat glusose afbreekt, insuline, wordt in mijn lichaam niet meer aangemaakt. Dit moest ik dus vanaf dat moment zelf inbrengen door middel van dagelijkse insuline-injecties.

Bloedsuikerspiegel meten koolhydraatarm brood

Het suiker-/insulinespelletje

Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat mij werd gevraagd: ‘Mag je dan geen suiker eten?’, kon ik nu mooie reis naar de Caribische eilanden maken. Had ik dat maar gedaan! Natuurlijk mag ik suiker eten. Ik moet mij alleen bewust zijn van elke gram suiker/koolhydraten die naar binnen gaat.

Ik leg mensen dan altijd uit dat suikerziekte een spelletje is waarbij het op peil houden van je bloedsuikerspiegel het doel is.

De spelregels zijn makkelijk: koolhydraten (=suiker) verhoogt mijn bloedsuikerspiegel en insuline verlaagt mijn bloedsuikerspiegel. De kunst is om een ideale bloedsuikerwaarde van 6,5 mmol te behouden.

Minder koolhydraten = minder ziek?

Ik heb zelf een conclusie getrokken: Als ik minder suikers neem, hoef ik minder te spuiten en ben ik in feite minder ziek. Natuurlijk verdwijnt mijn diabetes niet als ik minder suikers eet. De ziekteverschijnselen worden echter wel veel minder, waardoor het voelt alsof je minder ziek bent.

Bovendien is het ook gewoon prettig als ik in plaats van 4 keer per dag spuiten genoeg zou hebben aan 2 keer per dag spuiten. Voor mij is het dus erg zinvol om minder koolhydraten te eten.

Insulineratio

Om deze test goed te laten werken, zijn een paar gegevens belangrijk: De insulineratio en de hoeveelheid koolhydraten die worden ingenomen. Tijdens de lunch eet ik meestal 4 plakken brood.

Samen met mijn internist hebben wij vastgesteld dat ik per 10 gram koolhydraten 1 eenheid insuline nodig heb om de glucose in mijn bloed af te breken.

Als ik meer insuline spuit, wordt er te veel glucose afgebroken en komt mijn bloedsuiker te laag uit. Als ik minder spuit, wordt er te weinig glucose afgebroken en stijgt mijn bloedsuikerspiegel te veel. Mijn insulineratio is dus 1:10. 1 eenheid per 10 koolhydraten.

Ik ben zelf een fervent broodliefhebber. Het vult, is in mijn beleving gezond en ik vind het gewoon erg lekker. Een normaal sneetje maisbrood brood telt ongeveer 13 gram koolhydraten per plak  en hiervoor spuit ik dus 2 eenheden insuline.

Zoals ik aangaf, eet ik meestal 4 sneetjes brood. Dat zijn dus 52 gram koolhydraten per lunch. Dat is eigenlijk best veel. Bijna 1 ons suiker, alleen al bij de lunch. Hiervoor spuit ik 7 eenheden insuline om de lunch volledig af te breken.

Natuurlijk neem ik daarbij geen beleg zoals hagelslag, waar ook veel koolhydraten in zitten. Ik hou het voor deze test ook bij koolhydraatarm beleg, zoals kaas of vlees.

Het brood van TastyBasics bevat 80% minder koolhydraten en in theorie zou ik dan ook 80% minder insuline nodig hebben om het brood af te breken.

Koolhydraatbeperkt brood – de test!

Ik eet voor deze test 4 plakken TastyBasics Brood met vleesbeleg (koolhydraatvrij) en dat zet ik af tegen een lunch waarin ik 4 plakken maisbrood eet met vleesbeleg.

Ik eet normaal gesproken altijd maisbrood, niet om een medische reden, maar puur omdat ik dat lekker vind.

In deze test heb ik 3 metingen gedaan. De eerst meting doe ik voordat ik ga eten. 1 uur na de lunch en insuline-injectie meet ik nogmaals. 2 uren na de lunch doe ik een derde meting. Hieronder zie je de resultaten.

Bloedsuikerwaardes na eten koolhydraatarm brood versus regulier brood

Conclusie

Je bloedsuikerspiegel hoort tussen de 6 en 7 te liggen. Bij diabetici, zoals ik, is het niet altijd makkelijk om je bloedsuiker zo stabiel te houden. Wij moeten wij dit zelf regelen door insuline te spuiten. Vandaar dat de waardes meer schommelen.

Wat mij meteen opvalt en waar ik het meest blij mee ben, is dat mijn bloedsuikerspiegel een stuk stabieler lijkt te zijn na het eten van TastyBasics Brood dan na het eten van maisbrood. Daarnaast is mijn bloedsuiker na 2 uren ook nog eens lager dan voor de lunch, ook positief!

Ook heb ik 60% minder insuline hoeven spuiten voor deze lunch! Hoewel het geet 80% vermindering is, is 60% toch absoluut een erg forse vermindering in insulinebehoefte! Je zou bijna zeggen dat ik tijdens deze lunch 60% minder ziek was…

Natuurlijk is dit geen wetenschappelijk opgezet onderzoek, maar ik wilde voor mijzelf en voor jullie aantonen dat je met koolhydraatarme producten als diabetici echt aanzienlijk minder medicijnen nodig hebt.

Koolhydraatarm brood – de uitslag ‘smaakt naar meer’

De uitslag van de test is in mijn beleving positief. Ik heb namelijk écht het gevoel gehad dat ik verzadigd was na mijn lunch. Het brood smaakt daarnaast heerlijk én ik heb 60% minder insuline nodig gehad om mijn bloedsuiker in balans te houden. Dat is voor mij echt een win-win-winsituatie!

Mocht je na het lezen van deze blog geïnteresseerd zijn in het brood van TastyBasics, dit is te koop via Albert Heijn. Bekijk de website van TastyBasics om te ontdekken of een Albert Heijn bij jou in de buurt het brood in de schappen heeft liggen.

Deze blog is geschreven door