‘Insuline spuiten? Liever gezonde voeding en veel bewegen’

25 oktober 2018

 

Trijn van der Meulen hoort twee jaar geleden dat ze diabetes type 2 heeft. De waarden van haar bloedsuikerspiegel zijn zó hoog, dat ze eigenlijk zou moeten starten met insuline. Maar Trijn kiest liever een andere weg: “Dankzij gezonde voeding en veel beweging zijn mijn bloedwaarden nu weer stabiel en hoef ik geen pillen meer te slikken.”

insuline spuiten?

De huisarts van Trijn meet in haar bloed het op één na hoogste HbA1c-gehalte (een soort gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de voorafgaande weken). Insuline spuiten is voor Trijn, jarenlang verpleegkundige en nu bestuurder in de zorg, geen optie. Ze gelooft in voeding en beweging als medicijn en gaat hierover in gesprek met haar huisarts.

‘Vergif’

“Voor mij ging er een knop om toen ik hoorde dat mijn bloedwaarden zo slecht waren”, zegt Trijn. “Ik ben suiker gaan zien als vergif. Ik wilde geen insuline spuiten, maar moest wel direct beginnen met orale medicatie, de zwaarste dosering die er was. Daarnaast ben ik een koolhydraatarm eetpatroon gestart en ben ik veel gaan bewegen.”

Haar nieuwe leefstijl werpt al snel zijn vruchten af. Binnen een half jaar bouwt Trijn haar medicatie af. Sinds augustus 2016 slikt ze helemaal geen pillen meer voor haar diabetes type 2. “Met voeding kun je heel snel resultaat bereiken. Hoe snel, daar wil je bijna niet aan”, zegt Trijn. “Dankzij gezonde voeding en veel beweging zijn mijn bloedwaarden nu stabiel. Ik voel me beter dan ooit.”

insuline spuiten?Nooit meer de lift

De combinatie van gezonde voeding én lichaamsbeweging is erg belangrijk, weet ook Trijn als geen ander. Door lichaamsbeweging reageert je lichaam beter op het hormoon insuline. “Ik heb een drukke baan. Toch lukt het mij, door goed te plannen, om voldoende te bewegen.

Ik ga regelmatig sporten en pak bijvoorbeeld nooit meer de lift.” Sinds ze koolhydraatarm eet, geniet Trijn des te meer van eten. “Ik kook bijna nooit meer met pakjes en maak nu zelf de lekkerste gerechten. Bijvoorbeeld chocolademousse met avocado, zónder koolhydraten. Of rijst en pizza van bloemkool en lasagne van courgette. Ik geniet ook erg van verse gemberthee en kwark met bosbessen en kaneel.”

Beloning

Trijn omarmt haar nieuwe leefstijl en is niet van plan weer terug te vallen in haar oude gewoontes. “Het kost mij totaal geen moeite om deze leefstijl vol te houden. De beloning is dat ik gezonder en fitter ben. Dat is ontzettend waardevol.”

Deze blog is geschreven door