8 tips voor koolhydraatarm shoppen

6 maart 2019

De supermarkt is een labyrint vol verleidingen. Tal van producten met toegevoegde suikers schreeuwen om je aandacht. Door je koopgedrag her en der iets aan te passen, kun je al veel bewuster boodschappen doen en koolhydraten zoveel mogelijk links laten liggen. Mariëtte van Duijn, productmanager bij TastyBasics en moeder van drie kinderen, geeft tips vanuit haar eigen ervaringen.

8 tips voor koolhydraatarm shoppen

1. Maak vooraf een lijstje

Als je het lastig vindt om gezonde boodschappen te kopen, maak dan vooraf een lijstje. Hierdoor ga je gerichter winkelen en kom je minder snel in de verleiding om je winkelkar vol te laden met ongezonde versnaperingen. Na een tijdje oefenen wordt gezond boodschappen doen vanzelf een tweede natuur.

2. Kies een slimme route

Mijd de schappen met koek, chips en snoep zoveel mogelijk. Richt je vooral op de buitenste ring van de supermarkt. Hier vind je onder meer (diepvries)groente, fruit en vlees. Deze producten passen goed in een koolhydraatarme eetstijl.

3. Koop veel groente en fruit

Je dagelijkse porties krijg je alleen binnen als je ook genoeg in huis hebt! Met vijf gezinsleden eten we zo’n tien stuks fruit per dag; peren, appels, mandarijnen, druiven, noem maar op. De fruitschaal staat letterlijk centraal in onze leefruimte, waardoor fruit eten bijna automatisch gaat. Daarnaast koop ik altijd enkele stuks of zakjes verse groente, zodat ik zeker weet dat ik voor elke dag voldoende groente in huis heb. Bijvoorbeeld paprika, aubergine, broccoli en sla. Worteltjes en tomaatjes mogen ook niet ontbreken, ook de kinderen eten dit vaak als tussendoortje. Groente in blik neem ik ook mee. Altijd handig én het helpt mij om voldoende peulvruchten binnen te krijgen, zoals kikkererwten en linzen.

4. Zorg altijd voor een goede basis

Pakjes en kant-en-klare producten bevatten vaak veel toegevoegde suikers. Je hebt al die toegevoegde suikers niet nodig om een smaakvolle maaltijd op tafel te zetten. Zo maak je bijvoorbeeld al een courgettespaghetti met courgetteslierten, verse oregano en tomatensaus. Ik zorg altijd dat ik bepaalde basisproducten in huis heb, zoals een blikje tomaten en diverse kruiden. Ook koop ik bijvoorbeeld Ras el Hanout, een Marokkaans kruidenmengsel. Heerlijk met wat tomaten, aubergine en courgette.

 

8 tips voor koolhydraatarm shoppen

5. Lees etiketten

Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt. Op elk etiket staat een ingrediëntenlijst. Het ingrediënt vooraan is het meest vertegenwoordigd in het betreffende product. Is dit bijvoorbeeld ‘tarwe’ of ‘suiker’? Dan bevat het veel koolhydraten en kun je het beter laten staan. Door te vergelijken kun je ook al bewustere keuzes maken. Ik vergeleek laatst pindakaas en chocopasta. Bij de pindakaas stond ‘pinda’s’ vooraan het ingrediëntenlijstje. Bij chocopasta was dit ‘suiker’. Nadere bestudering van het etiket leerde mij dat een reguliere chocopasta ruim 5 keer (!) zoveel koolhydraten bevat als pindakaas.

6. Zorg voor variatie

Ik ontbijt de ene keer met Griekse yoghurt, de andere keer met bijvoorbeeld TastyBasics Brood of TastyBasics Crackers. Als lunch eet ik bijvoorbeeld een geitenkaassalade Wat ook heel lekker is: een cracker met avocado en zalm. Of kies in plaats daarvan voor een cracker met humus, kaas of (eventueel) pure hagelslag. ’s Avonds eet ik veel groente en een stukje vlees of vis. Bijvoorbeeld spinazie met zalm en (een kleine) zoete aardappel. Of ik maak nasi van bloemkoolrijst.

Ga voor gezonde tussendoortjes

Handje  noten & zaden. Ongezouten noten bevatten belangrijke voedingsstoffen en zijn een verantwoorde keuze als je een ‘snaaimoment’ hebt. Augurk omwikkeld met een stukje vleeswaren vormt ook een lekker en verantwoord tussendoortje.

Tot slot: Wees niet té streng

Als je steeds meer op zoek gaat naar alternatieven voor producten met toegevoegde suikers, gaat je lichaam hier ook minder om vragen. Maar iedereen heeft wel eens een zwak moment. Zo neem ik ’s avonds weleens een stukje pure chocola bij de koffie. Sommige rituelen wil je gewoon niet schrappen. Zo eet ik met mijn gezin al jarenlang croissantjes op zondagochtend. Dat doen we nog steeds. Ik heb ook altijd 1 pak stroopwafels in huis. Omdat ik ook gewoon een gezin heb, dan moet dat af en toe kunnen vind ik. Alles draait om bewustwording en de juiste balans!

Deze blog is geschreven door